<< vorige dag

volgende dag >>

dag

woensdag, 2 augustus 2000

van – naar

 Lauwersoog – Borkum. Gevaren afstand: 30 mijl

de tocht

Het is om 6:30 uur laagwater Lauwersoog. Grote rekenfout van mij: het is 50 minuten eerder laagwater dan in Harlingen. Het hoogwater is echter 30 minuten later dan Harlingen en daardoor vergis ik mij en reken ik met: 7:50 uur laagwater Lauwersoog.

Volgens plan vertrekken wij 2 uur voor laagwater om met de laatste eb mee naar buiten te stromen. Daarna stromen we met de opkomende vloed mooi naar onze ooster buren.

We vertrekken om 6:10 uur. Dat is dus 1½ uur  te laat. Maar ach, zo hard stroomt het op het eind niet meer. En omdat de wind wéér niet boven de 1 Bft komt staat de motor weer aan.

Als we eenmaal buiten zijn, zet de stroom ons meteen flink naar het oosten (ja logisch want hij staat al 2 uur door!!). Scherp aan de wind zeilend komen we toch een heel eind.

En dan trek de lucht dicht. De hemel wordt inktzwart en wij maken ons klaar “voor onder water”. De grote genua wordt gewisseld voor de high-aspect fok, we hijsen ons in onze zeilpakken. En zodra de wind zal aantrekken, zit ik klaar om een rif te zetten.

Maar er gebeurt niks. De wind zakt helemaal in, de regen trekt west van ons langs en we motoren het Hubertgat in. Om dat de stroom lekker mee zit, kan na een half uur toch weer de motor uit en we varen zo de Eems op en de Fischer Balje (“Vissersbalg”) op. Dan draaien we de jachthaven in.

En zo meren we om 12:30 uur de Aquamarijn voor het eerst af aan Duitse bodem.

in de haven

De steigers zijn oud en gammel. Daarvoor hoef je dus niet naar Engeland, dat heb je dichter bij huis ook. De faciliteiten zijn redelijk en je kan er fietsen huren.

De haven zelf is te ondiep (voor ons) om bij laagwater aan te lopen. We liggen 2 uur rond LW stevig met de kiel in de prut.

De tweede haven aan de Fischer Balje, de voormalige marine haven, heeft dat probleem niet. Die is diep genoeg. die heeft ook een ruime en duidelijke ingang. Maar er zijn geen steigers en de faciliteiten zijn er nog minder. Wel kan je met honderd man tegelijk douchen, maar zo groot is onze bemanning niet.

het kombuis

italiaanse roerbakgroente, schnitzel, aardappelen

Boven

volgende dag >>