<< vorige dag

volgende dag >>

dag

dinsdag, 1 augustus 2000

van – naar

Ameland – Borkum.. eh nee... toch Lauwersoog. Gevaren afstand: 32 mijl

de tocht

We plannen de tocht naar Borkum onder Ameland langs, door de Zuider Spruit (NAP-80cm) en het Smerig Gat (NAP-90cm). Het een steeds hoger wordend hoogwater: NAP+119cm, kan dat prima. Daarna naar buiten richting Borkum.

We vertrekken om 8:40 uur, 3˝ uur voor hoogwater, van Ameland. De wind ZW-3, eindelijk kan er gezeild worden.

Om 10:30 uur, 1˝ uur voor hoogwater, zijn we over het wantij van de Zuider Spruit, zij het met een paar keer vastlopen. Dan gaat toch de motor bij om tijdig door het Smeriggat te zijn. Dat lukt goed; de minimale diepte was 1,70m.

Dan kan de motor uit een zeilen we mooi het Westgat van Schiermonnikoog uit. En hier betalen we de tol voor op hoogwater over het wantij moeten, het is nu afgaand tij en de stroom begint steeds meer tegen te lopen. Een ruime wind van 3 Beaufort is dan niet genoeg om voldoende voortgang te maken.

We keren dus om (genoeg gemotord, inmiddels) en zeilen prachtig het Westgat weer in en belanden om 16:00 uur in Lauwersoog.

in de haven

In Lauwersoog meren we af in de buitenhaven aan een prima steiger. Gratis, maar zonder faciliteiten. De sluis naar de jachthaven willen we niet door want morgen willen we vroeg weg om zo veel mogelijk stroom mee te hebben.

Ook hier hebben we weer diverse boten langszij, maar echt druk is het niet. Van onze buurboot krijgen we de “Vaarwijzer voor de Duitse Wadden” van Jan Heuff te leen. Dat hadden we nog willen kopen, maar in de haast vergeten. Zo hebben we ook nog geen Duits beleefdheidvlag. Die kopen we wel in Duitsland.

het kombuis

Gemarineerde (“in de zee gelegen??”) varkenslapjes, andijvie, aardappelen

Boven

volgende dag >>