<< vorige dag

volgende dag >>

dag

zaterdag, 5 augustus 2000

van – naar

Greetsiel – Norddeich. Gevaren afstand: 28 mijl

de tocht

Er is een kleine geul van Greetsiel naar Norddeich: het “Norddeicher Wattfahrwasser”. Lokale toervaarders adviseren dit niet te nemen, het “zou kunnen met de 40 cm extra hoogwater, maar toch..”. We nemen dus de route onder het eiland Juist door. Daar blijft zeker voldoende water staan. Toch plannen wij om met hoogwater onder Juist te zijn.

Met de eerste sluis van 12:30 uur schutten wij naar buiten. Dan hebben we alle tijd om de Ley af te varen. Deze keer met tegenwind en stroom tegen, maar ja, er is geen andere keus. Pas bij de plaat Memmert, waar we de “Memmert Balje” in draaien worden wind en stroom gunstig en zeilen we het wantij over. Het vaarwater is goed betond. En waar geen tonnen meer zijn staan prikken. Om de 25 meter! Dat kan absoluut niet mis. We loden nergens minder dan 2.90m diepte. Het is mooi weer en het uitzicht  op Juist is prachtig. Als we aan het eind van de Memmert Balje het “Buse Tief” inlopen (na hoogwater, dus afgaand tij, maar ja, je hebt weinig keus) is het uitzicht op Nordeney nog mooier.

We overwegen om Nordeney aan te lopen, maar het vooruitzicht van een zeer drukke haven vanwege feestiviteiten doet ons toch doorvaren naar Norddeich. Daar meren we af om 17:40 uur.

in de haven

De jachthaven van Nordeich is prima. Goede steigers en faciliteiten. Maar ook hier staan we 2 uur rond hoogwater weer met de kiel op de grond. Ook hier weer weinig mogelijkheden voor inkopen. Een tankstation is wel in de buurt.

In Norddeich zelf valt weinig te beleven. Ook dit is toeristisch, maar zo te zien alleen rond het strandje, grasvelden en zwembad. Een wandeling van een uur en alles is bekeken.

het kombuis

Courgette, champignons, vleesreepjes en penne

Boven

volgende dag >>